Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Herpeszvírus-fertőzés: ki kapta kitől?

2010.01.09

Herpeszvírus-fertőzés: ki kapta kitől?

STD, genitalis herpes

Azok a páciensek, akik régóta egy partnerrel élnek, és frissen észlelt genitális (a nemi szerveket érintő) herpeszvírus-fertőzéssel jelentkeznek, gyakran teszik fel a kérdést: „Megcsal a párom?” Sokszor olvassák valahol az interneten, hogy a tünetek az új fertőződés után 2-10 nappal alakulnak ki, és TUDJÁK, hogy nekik nem volt hasonló tünetük ezelőtt, így csakis új megbetegedésről lehet szó!

 
Az igazság azonban az, hogy a betegséget okozó HSV-2 vírussal történő fertőződés 90 %-a nem okoz különösebb tüneteket, és így a legtöbb ember egyáltalán nem tud az első fertőződés idejéről. Sokszor a tüneteket nem is új fertőzés okozza, hanem a szervezetben évek óta meglévő kórokozó, amit most okoz panaszokat. 

Mi a különbség? Lehet, hogy valaki már 40 éve fertőzött ezzel a betegséggel, és nem is tud róla. A tünetek egyszer csak megjelennek valamiért, és az illető rögtön a partnerét okolja a megbetegedés miatt. 

A frissen megjelent tüneteket tehát helyesen kell értelmezni. Ha például egy elváltozásból vett minta pozitív lesz HSV-2-re, de negatív a HSV-2 IgG vizsgálat, akkor új fertőzésről van szó. Ilyenkor a kórokozó jelen van a bőrön, de még nem telt el annyi idő, hogy a szervezet antitestet termeljen ellene. 

Ha a tenyésztés és az IgG teszt is pozitív, akkor valamikor a múltban történt a fertőződés. A szervezet három hét alatt megkezdi az antitestek termelését, így ennyi idő után már nem lehet a friss fertőzést igazolni. 

Így el lehet dönteni azt is, hogy ki adta kinek a betegséget. Ha egy pár egyik tagjának negatív az IgG vizsgálata, a másiknak pedig pozitív, akkor az előbbi kapta a betegséget az utóbbitól. Két pozitív IgG-teszteredmény esetén bármelyik átadhatta a kórokozót, de lehet szó spontán fellángolásról is. A kérdés akkor válhat kínossá, ha a pár mindkét tagjánál friss fertőzés igazolódik. 

A valóságban ennél több kombináció létezik, de ez a néhány sor talán segít eldönteni néhány családi vitát. 

Seprődi, B.; InforMed Hírek 6   InforMed 
2008-10-26 18:35:07

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/stds/?article_hid=118424

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ki kapta kitől

(gumicukor, 2012.02.19 18:04)

Hm, első partneremtől kaptam el, orális aktust követően, sosem volt szájherpeszem, s így a HSV 1-es típusa erőteljesen csapott a munka közepébe. Tipizálás után derült ki, hogy a steril, tiszta s igen fárasztó életemnek köszönhető, hogy ily mód elkaptam a vírust. Ez a bénaság felsőfoka, de bárkivel megtörténhet! Minden mindenhol fertőz, de azért túlzó félésben sem érdemes élni...

 

 Archívum

Naptár
<< Április / 2019 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 322834
Hónap: 3232
Nap: 98