Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


WEBBeteg-Nemi Herpesz

2009.08.13

A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

 

 

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes simplex 1-es típusa (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A fertőzés az utóbbi esetben nemi érintkezéssel terjed és egy életen át fennmarad. A vírus az elsődleges, heveny fertőzést követően inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői idegdúcokban. Ha a vírusok és az immunrendszer átmeneti egyensúlyi állapota megbomlik, kiújulnak a tünetek.

  Terjed-e ajkakról a nemi szervekre?
Szeretném megtudni, igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? 
>>Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az első fertőzés lezajlása ritkán lehet igen enyhe, de az esetek döntő többségében a fertőződést követően 3-20 napon belül, égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg. Néhány nap múlva ezek nyomán fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területek jelennek meg.

Az esetek körülbelül felében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok kísérik a bőrtünetek megjelenését. A combtő nyirokcsomói megduzzadnak mindkét oldalon. A nőkben jelentős lehet a szeméremtesten és az alhasban jelentkező fájdalom. A kis fekélyek összefolyva nagyobb hámfosztott, macerált területeket eredményezhetnek. A férfiaknál a betegség lezajlása általában kevésbé súlyos.

Átlagosan negyedévente kiújul

  Megelőzés
A betegség átadásának elkerülése céljából óvszer használata nagyon fontos, a tünetek megszűnése után is még 2 hónapig. Kerülni kell az orális kontaktust, mivel az ajakherpesz is okozhat fertőzést a nemi szerveken (hasonlóképp ez is a gyógyulást követően még több napig, közel 2 hétig).

A tünetek 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő 10-12 napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez az úgynevezett tünetmentes vírusürítés eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést.

A genitális herpesz tüneteinek kiújulását a vírusok újbóli aktiválódása eredményezi a fent említett egyensúly megbomlása miatt. Ennek oka lehet leggyakrabban valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció, nagyobb betegség lezajlása stb.

Átlagosan negyedévente van kiújulás, de ez egyénenként igen változó lehet. Férfiakban gyakoribb, mint nőkben, és a kiújulás gyakorisága az életkor előre haladtával csökken. A hólyagok általában ugyanott jelentkeznek, de a kiújulások tünetei kevésbé súlyosak, mint az első fertőzés során és kb. egy hét alatt spontán gyógyulnak.

A betegség szövődményei közül a legsúlyosabb a vírusos agyhártyagyulladás, amely azonban igen ritka. Gyakori lehet azonban a vizeletürítési képtelenség, amely főleg a fájdalom miatti akaratlagos vizelet visszatartás eredménye.

A betegség kezelési lehetőségei

A betegség megállapítása a típusos klinikai tünetek alapján általában nem okoz problémát. Bizonytalan esetekben ill. súlyos szövődmények esetén indokolt lehet a víruskimutatás PCR-al (Polimerase Change Reaction), egy speciális molekulárbiológiai módszerrel.

A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Minden esetben szájon át szedendő vírusellenes gyógyszer adása szükséges, annak ellenére is, hogy a tünetek maguktól is meggyógyulnak. Amikor átlagosan kéthavonta (évente 5-6 alkalommal) újulnak ki a tünetek, a gyógyszert- leggyakrabban acyclovirt tartalmazó készítményt- tartósan kell szednie a betegnek, legalább egy éven keresztül.

Fertőzés a terhesség alatt

  Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
 • A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?
 • Herpes simplex vírus által okozott betegségek
 • Immunrendszerünk működése és zavarai
 • Kiütéses fertőző betegségek
 • Az ajakherpesz átfertőzhető-e a nemi szervekre?
 • Az övsömör
 • Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
 • Speciális eset a terhesség során elszenvedett herpesz fertőzés. Ilyenkor a magzat fertőződésének kivédésére nem szabad késlekedni a vírusellenes gyógyszer szedésével. Amennyiben az anyának a szülés környéki időszakban tünetes, császármetszéssel kell a gyermeket világra segíteni.

  Az újszülöttkori fertőzés ugyanis igen gyakran szövődményes, a bőrtünetek mellett kialakulhat a súlyos esetekben vérmérgezés, májgyulladás, tüdőgyulladás, agyvelő-gyulladás is. Ha már az anyaméhben megfertőződik a magzat, nagy eséllyel alakul ki az agy károsodása, súlyos fogyatékosság.

  (WEBBeteg, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász)

   

  Hozzászólások

  Hozzászólás megtekintése

  Hozzászólások megtekintése

  Nincs új bejegyzés.
   

     Archívum

  Naptár
  << Július / 2022 >>

  Statisztika

  Online: 1
  Összes: 376463
  Hónap: 1853
  Nap: 72